Профил на купувача Интерактивна карта ОПОС 3
Follow us
News

Денят на Земята отбелязва своята 50 – та годишнина.

Денят на Земята отбелязва своята 50 – та годишнина.

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50 – та годишнина.
Тазгодишната тема на ежегодно провежданата кампания е Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие.
Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на самите животоподдържащи системи, които правят света ни обитаем.

През 2020 г. посрещаме Деня на Земята – 22 април, в  криза заради епидемията от коронавирус. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!

За 50-тата годишнина на Деня на Земята всеки може да използва тези идеи, за да се вдъхнови за позитивни действия, да покаже подкрепа за хората и планетата.  Нека  тези действия се превърнат в навици и гражданска активност, която продължава и след Деня на Земята.

 

Каква е историята на Деня на Земята?
С Деня на Земята се поставя началото на модерното движение за опазването на околната среда.

Първото отбелязване на Деня на Земята през 1970 г. дава началото на вълна от действия, включително приемането на решителни закони за опазване на околната среда в Съединените щати. Скоро след това много държави приемат сходни закони.

Денят на Земята продължава да има голямо международно значение: през 2016 г. Организацията на обединените нации (ООН) избра Деня на Земята за ден, в който да бъде подписано историческото Парижко споразумение за изменението на климата.

Днес Мрежата на Деня на Земята работи с повече от 75 000 партньори в над 190 държави, за да е двигател на положителни  действия за нашата планета.

 

https://www.earthday.org/

 

Каквсеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?

 

Обучения и информация(в световен мащаб)

 

Първият Ден на Земята с общонационално обучение за общностите, които да се запознаяти обсъдят местните екологични проблеми.

 

• Бъдете домакин или посетете виртуално обучение на екологична тема, като: загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаса, хранителни отпадъци, продоволствена сигурност, качество на въздуха, популациина насекоми, качество на водата и местни въздействия върху климатичното изменение.

• Обсъдете с вашето семейство действията които можете да предприемете, за да направите промяна!

• Организирайте „Предаване на живо“ на вашите собствени разходки сред природата или проучване в задния двор. Попитайте „зрителите“ какви растителни и животински видове имат в своите квартали и как могат да защитят местообитанията им.

 

Храната и климата

Научете за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система, докато готвите вкусни зеленчукови ястия.

• Изследвайте нови рецепти на растителна основа или пресъздайте любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа.

• Организирайте „Предаване на живо“– готварски клас за вашите приятели и семейство.

• Научете техники за запазване на храни като консервиране, мариноване, сушене и замразяване, за да се насладите на плодове и зеленчуци през цялата година и да сведете до минимум хранителните си отпадъци.

• Ако имате възможност, бъдете доброволец или дарете, за да облекчите хранителната несигурност във вашата общност.

 

Художници за Земята

 

Изкуството е мощен инструмент за комуникация, предизвикване на емоции и вдъхновениеза действие!  Следните идеи, може да използвате за да вдъхновите проект за изкуство в домашни условия.

 

• Използвайте повторно материали от къщата си, превръщайки ги в нови елементи; направете бижута, чанти или стойки за саксии!

• Начертайте или нарисувайте начина, по който искате да изглежда устойчивото бъдеще. Напишете креативна история за това, какъв е този свят!

• Направете арт проект с предметиот природата, като листа и шипки.

• Направете и украсете нова готварска книга с рецепти на растителна основа, която семейството ви да използва. Това може да бъде страхотен подарък!

 

Защитници на видове

 

Безброй видове на нашата планета предизвикват възхищение.. Научете за въздействието от загубата на биологично разнообразие и как да помогнете на местните видове от дома си.

 

• Гледайте документални филми за опазване на околната среда или програми за животни и проучете  начините за защита на любимите ви животни.

• Включете си виртуално обучение от зоопарка или аквариума и научете за животните и техните местообитания.

• Проучете какви са местните опрашители за вашия район и на какви растения разчитат. Проектирайте опрашителна градина за вашия двор!

 

Замърсяване с пластмаса

 

Пластмасите са огромна част от нашето ежедневие, но има много добри алтернативи, които да използваме, за да помогнем на планетата! Можете да направите значима стъпка, като промените това, което купувате и промените начина, по който изхвърляте пластмасата.

 

• Проведете одит на пластмасата във вашия дом. Пребройте колко пластмасови контейнери, опаковки, бутилки и торби закупувате за вашата кухня и баня.

• При следващата си покупка в магазина за хранителни стоки или онлайн поръчка, потърсете продукти, опаковани по щадящ околната среда начин!

• Помолете ресторантите да пропуснат слагането на пластмасовиприбори с поръчките ви за доставка или вземане от място.

 

Earth Challenge 2020 (Предизвикателство за Земята)

 

„Наука с помощта на гражданите“ е невероятен начин хората по света да допринесат за ценни научни изследвания. Можете да участвате в Earth Challenge отвсякъде!

 

• Изтеглете приложението Earth Challenge 2020 и съберете данни за качеството на въздуха и замърсяването с пластмаса.

• Използвайте учебните планове за качество на въздуха и пластмаса за забавни занимания, които да правите от дома!

• Надградете върху това, което сте  научили и  предприемате действия, които водят до положителни промени във вашата общност, за да опазим нашата околна среда.

 

https://www.earthday.org/earth-day-at-home/

 

 

 

0 Коментара

Остави отговор