Профил на купувача Интерактивна карта ОПОС 3
Follow us
News

Четвърти Национален фестивал на лешоядите 2013г.

Четвърти Национален фестивал на лешоядите 2013г.

В Сливен се проведе четвърти Национален фестивал на лешоядите с подкрепата на Дирекция на природен парк „Сините камъни” към Изпълнителната агенция по горите и Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани“.

Инициативата е част от амбициозен петгодишен проект, предвиждащ възстановяването на белоглави лешояди в Стара планина като първа необходима стъпка за бъдещото връщане на по-редките черен и брадат лешояди в България и на Балканския полуостров.

Първата част на фестивала се проведе на площада с информационен щанд и работилничка за малки и големи. Посетителите можеха да се насладят на богата танцова програма, да се запознаят с начина за маркиране на лешоядите, да видят реалистични макети на яйца на белоглавите лешояди. На всички участници във фестивала бе предоставена възможността да се снимат като белоглав лешояд, да го нарисуват на паважа и изработят от природни материали. От волиерата в м. Каракютюк, изградена в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” на ДПП „Сините камъни“, бе освободен белоглав лешояд.

До момента в Стара планина са освободени над 160 белоглави лешояди, внесени основно от Испания и Франция, както и от зоопаркове от Чехия Холандия и Германия. В резултат на положените усилия за завръщането на тези птици, през 2012-2013 г., бе установена първата гнездяща двойка в Източна Стара планина от 50 години насам.

Още за поредната отлитаща птица можетe да видите на: http://www.greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=1968&cat_id=35

 

0 Коментара

Остави отговор